Ғалымдар мезгілсіз өлімге себеп болатын тағам түрлерін анықтады. Бұл туралы independent.com жазды, деп хабарлайды BAQ.KZ тілшісі.
Ұлыбританияда кеңінен тұтынылатын ультраөңделген тағамдардың (UPFs) халық денсаулығына едәуір зиян келтіріп жатқаны анықталды. Жаңа ғылыми зерттеулердің нәтижесі бойынша, бұл өнімдер 2018–2019 жылдары осы елде тіркелген 18 мыңға жуық мезгілсіз өліммен байланысты болуы мүмкін.
Зерттеуде ультраөңделген тағамдардың Ұлыбритания халқының жалпы энергия тұтынуының 53 пайызын құрайтыны айтылған. Бұл көрсеткіш зерттелген сегіз елдің ішінде Португалиядан кейінгі екінші орынды алады. Мұндай тағамдарға консервілер, фастфуд өнімдері, тәтті сусындар, ұзақ сақталатын жеңіл тағамдар және құрамында көптеген жасанды қоспалары бар өнімдер жатады.
Ғалымдар UPFs тұтыну мен мезгілсіз өлім арасындағы байланыс бар екенін көрсетсе де, кейбір сарапшылар бұл тұжырымға сақтықпен қарауға шақырады. Олар тағамның өңделуінен гөрі, жалпы дұрыс тамақтанбау мен өмір салты басты себеп болуы мүмкін деп санайды. Сол себепті, нақты себеп-салдарлық байланысты анықтау үшін қосымша зерттеулер қажет.
Соған қарамастан, зерттеу авторлары үкіметті ультраөңделген тағамдарды тұтынуды азайтуға бағытталған нақты шаралар қабылдауға шақырып отыр. Олардың айтуынша, диеталық нұсқаулар мен қоғамдық саясат арқылы халықтың тамақтану мәдениетін өзгерту — денсаулық сақтау саласындағы маңызды қадамдардың бірі болуы тиіс.
Алайда кейбір мамандар асығыс шешімдер қабылдамау керектігін, әрі тағам өндірісіне байланысты кең ауқымды саясаттар мұқият және ғылыми негізделген болуы керектігін ескертеді.
Ультраөңделген тағам деген не?
Бұл — құрамында көптеген қоспалар (дәм күшейткіштер, жасанды бояғыштар, тәттілендіргіштер, дәмдеуіштер, консерванттар) бар, зауытта жасалған дайын өнімдер. Мысалы, фастфуд, шұжық, чипсы, тәтті сусындар, тез дайындалатын тағамдар — барлығы осы санатқа жатады.
Зерттеу көрсеткендей, Ұлыбритания тұрғындарының күнделікті энергиясының жартысынан көбі (53%) дәл осындай тағамдардан алынады. Бұл — өте жоғары көрсеткіш.
Ғалымдар бұл өнімдердің адам денсаулығына зиян екенін айтып отыр. Бірақ кейбір сарапшылар әлі де қосымша зерттеу қажет дейді. Олар ерте өлімнің нақты себебі тағамның өңделуі емес, жалпы дұрыс тамақтанбау мен өмір салты болуы мүмкін екенін алға тартады.