Жануарлар майының құрамында көп мөлшерде күкіртті аминқышқылдары бар, бұл созылмалы бұзылулардың ықтималдығын арттырады. Жалпы зерттеуге 11 мыңнан астам адам қатысты. Олардың қандағы нақты биомаркерлерінің деңгейі 10-16 сағаттық аштықтан кейін ғана анықталды, - дейді ғалымдар.
Мұндай зерттеу созылмалы аурудың болуы немесе жоғары ықтималдығын көрсеткен. Ғалымдар бұл биомаркерлерге холестерин, триглицеридтер, глюкоза және инсулин кіретінін айтты. Анықталған деңгейлер негізінде жүрек-қан тамырлары аурулары қаупінің жиынтық кестесі жасалды.
Нәтижелерге сәйкес, еріктілер арасында күкірт бар қышқылдарды орташа тұтыну күнделікті қажеттіліктен 2,5 есе жоғары болған. Сонымен қатар, ет, сүт өнімдерінде көп кездесетін құрамында күкірт бар аминқышқылдарының (метионин және цистеин) аз мөлшері бар диеталар биомаркерлердің қауіпті деңгейлерін төмендеткен. Керісінше, жануарлардан алынатын өнімдерді жиі қолдану жынысы, жасы және гипертонияның болуы сияқты факторларды ескере отырып, жоғары кардиометаболикалық қауіпті тудыратыны белгілі болған.
Жемістер мен көкөністер сияқты өсімдік тағамдарын көп тұтынатын адамдардың ағзасында күкірт бар аминқышқылдары аз кездескені анықталған.