Ғалымдар көптің көкейінде жүрген маңызды сауалдың жауабын іздеп көрді, деп хабарлайды BAQ.KZ.
Бір қайнатқан суды екінші және одан көп мәрте қайта қайнату туралы сұрақ көпшіліктің арасында дау туғызатыны анық. Осы тақырып төңірегінде қоғамдық талқылау толастаған емес.
belnovosti.by таратқан мәліметке сәйкес, ғалымдар бұл сұрақтың ғылыми негіздегі жауабын тапқан.
Қауіпсіз бе, жоқ па?
Зерттеулер көрсеткендей, суды қайта қайнату көп жағдайда денсаулыққа үлкен қауіп төндірмейді. Қайнатудың негізгі функциясы – зиянды микроорганизмдерді жою және бұл қасиет қайта қайнату кезінде жоғалмайды. Дегенмен, маңызды шарт бар: бастапқы су таза және санитарлық нормаларға сәйкес болуы керек. Егер суда бастапқыда қоспалар немесе зиянды заттар болса, қайнату, тіпті бірнеше рет қайнату оны қауіпсіз етпейді.
Дәмі өзгере ме?
Ғалымдар назар аударуға тұрарлық басқа сәттерді атап өтеді. Біріншіден, бірнеше рет қайнаған кезде судың бір бөлігі буланып, онда еріген заттардың, соның ішінде тұздар мен минералдардың концентрациясы жоғарылайды. Бұл судың дәміне әсер етуі мүмкін: ол "қатты" немесе жағымсыз болуы мүмкін.
Тұздар мен минералдар
Екінші маңызды қасиет ағын суда жиі кездесетін кальций мен магний сияқты тұздардың концентрациясына байланысты. Су буланған кезде бұл элементтер жиналады. Дегенмен, сарапшылар мынаны ескеру қажеттігін айтады. Концентрациясы жоғарылаған кезде де, егер олардың саны рұқсат етілген нормалардан аспаса, мұндай тұздар ағзаға зиян тигізбейді.
Қауіпті қосылыстар
Дегенмен, ықтимал жағымсыз химиялық процестер де бар. Құрамында нитраттар немесе хлор бар суды бірнеше рет қыздырғанда жаңа химиялық қосылыстар пайда болуы мүмкін. Кейбір жағдайларда олар соншалықты зиянсыз болмауы мүмкін. Сондықтан бастапқы судың сапасы маңызды.
Тұжырым
Осылайша, бұдан шығар қорытынды: егер су таза болса және санитарлық стандарттарға сәйкес келсе, суды қайта қайнатудың өзі қауіпті емес. Дегенмен, жиі қайнату оның дәміне әсер етеді және тұздар мен басқа заттардың концентрациясын арттырады. Егер сіз краннан немесе сүзгіден судың сапасына сенімді болсаңыз, оны бірнеше рет тыныш қайнатуға болады. Бірақ күмәніңіз болса, таза суды қолданған дұрыс.