ҚР СТ OIC/SMIIC 24-2022 «Халал тамақ өнімдеріне қосылатын тағамдық қоспалар мен басқа да химиялық заттарға қойылатын жалпы талаптар» ұлттық стандарты бекітілді, деп хабарлайды BAQ.KZ.
Стандартта тамақ өнімдерін өндіруде тағамдық қоспалар мен кез келген басқа химиялық заттарға қажетті талаптар мен шарттар белгіленген. Бұл соңғы өнімнің Халал және бүкіл әлемде тұтыну үшін қауіпсіз болып табылатындығына кепілдік береді, - деп хабарлайды ҚазСтандарт.
Қазіргі уақытта кейбір компаниялар таза тағамдық химиялық заттар мен қоспаларды өндіруге маманданған. Басқалары өсімдік және жануарлардан алынатын тағамдық ингредиенттерді өндіруге маманданған. Басқалары меншікті қоспалар немесе хош иістендіргіштер сияқты құпия формулалар деп аталатын ингредиенттердің ерекше күрделі қоспаларын жасайды. Тұтынушы сатып алған дайын тамақ өнімінде ондаған әртүрлі ингредиенттер болуы мүмкін. Өнім өндірушілер әдетте бұл ингредиенттердің барлығын жеке сатып алмайды немесе пайдаланбайды. Олар соңғы өнімді өндіру үшін бірнеше қоспаларды немесе қаптамаларды сатып алуы мүмкін.
Біздің елде кеңінен қолданылатын, бірақ ұлттық стандартта Халал ұстанымымен күмәнді деп белгіленген тағамдық қоспалардың бірнеше түрі бар.
Мысалы, Е120 кармин ет және жеңсік өнімдерде пайдаланылады, қарама-қайшы зат болып табылады. Жәндіктерден алынған кармин ол өндірілген сәттен бастап жануарлардан алынатын тағамдық қоспа болып табылады. Мұсылмандарға тамаққа тұтынуға тыйым салынады және Халал қоспа болып табылмайды.
Е441 балықтар мен өсімдіктерден, сондай-ақ Шариғатқа сәйкес сойылған рұқсат етілген жануарлардың сүйектерінен, терісінен және сіңірінен алынған желатин Халал болып саналады және тұтынуға рұқсат етіледі, ал рұқсат етілмеген жануарлардан (шошқа, ит, есек және басқалар) алынған желатин тыйым салынған болып саналады.
Е325 натрий лактаты микробқа қарсы әсеріне байланысты тағамдарда пайдаланылады, бастапқыда сүттен алынатын лактозаны көтермейтін кішкентай балалар үшін қауіпті тағамдық қоспа болып табылады, бірақ күдікті болып саналады, өйткені оның құрамында шошқа етінің мәйек ферменті болуы мүмкін.
Ұлттық стандарт 2023 жылдың 1 шілдесінде қолданысқа енгізілетіндігін атап өтеміз.