Мамандар апельсин, мандарин, лимон немесе грейпфрут цитрус жемістерінің қайсысы денсаулыққа пайдалы екенін айтты, деп хабарлайды BAQ.KZ.
Мамандар барлық жемістердің құрамы өте бай екенін, ал цитрустық жемістер тек С дәруменіне ғана емес, сонымен қатар флавоноидтарға – ағзаны бұзылудан қорғайтын антиоксиданттарға, ал фитонцидтерге – иммунитетті күшейтетін табиғи заттарға бай екенін атап өтті.
Сондай-ақ жемістерде ас қорытуды жақсартатын және организмнен токсиндерді кетіруге көмектесетін пектин - еритін талшық көп.
Лимон. Олардың құрамында С витаминінің сіңуін жақсартатын цитрин бар.Олар тамыр тонусын қалыпқа келтіреді және жүйке жүйесінің жұмысын тұрақтандырады. Бұл жемісте ақуыздардың, көмірсулардың және темірдің дұрыс сіңуіне ықпал ететін мыс көп.
Апельсин. Аскорбин қышқылына ғана емес, сонымен қатар жүйке жүйесі мен мидың жұмысын жақсартуға қажетті В1, В2, В4, В5 және В6 витаминдеріне бай.
Мандарин. Мандариндердің витаминдік және минералдық құрамы апельсиндікімен бірдей дерлік. Олардың құрамында флавоноид нобилитиннің жоғары концентрациясы бар. Ол бауырда майдың жиналуын болдырмайды, қан тамырларына холестеринді түйіншек түсуіне жол бермейді және жасушалардың инсулинге сезімталдығын арттырады.
Грейпфрут. Құрамында ащы флавоноид нарингенин бар. Бұл зат бауырға майды белсенді түрде ыдыратуға көмектеседі, метаболизмді тездетеді, қандағы холестерин деңгейін төмендетеді және тәбетті басады.
Мамандар аллергияға бейім адамдар мен бала емізетін аналарға цитрус жемістерін жеуге болмайтынын еске салады. Цитрус шырындары өте қышқыл, сондықтан олар созылмалы гастрит, асқазан жарасы немесе панкреатиттің өршуін тудыруы мүмкін.