Жаңа жылда тамақтан уланып қалмау үшін не істеу керек?
Мерекені ауырып, не болмаса тамақтан уланып ауруханаға түсіп қалмау не істеу керек.
Мереке күндерін асыға күте отырып, көптеген адам бірнеше күн бұрын жеткілікті болатын көбірек тамақ дайындауға тырысады, мұндай асығыстық денсаулыққа кері әсер етуі мүмкін екенін ұмытпаған жөн.
Мерекелік дастарханнан кейінгі үшінші күні тамақтан уланып, ауруханаға түсетіндердің саны күрт артып жатады, оның себебі, екі күннен астам тоңазытқышта тұрған мерекелік тағамдардың қалдықтарын "босқа кетпесін" деп жегеннен болады.
Ет және балық тағамдары, сондай-ақ майонез қосылған салаттар тез бұзылатын тағамдар. Бұған сондай-ақ кілегей мен қаймақ қосылған торт сияқты десерттер де кіреді. Бұл орта патогендік бактериялардың тез көбеюі үшін өте қолайлы.
Мұндай өнімдерді, әсіресе дайын, майонез қосылған салаттарды тоңазытқышта сақтау 24 сағаттан аспауы керек.
Егер салаттар таңғышсыз сақталса, онда оларды тоңазытқышта сақтау мерзімі екі күнге дейін ұзартылуы мүмкін.
Алайда, бұл ет, жұмыртқа және шұжық қосылған салаттар тез бұзылады, олардың бетін жауып қойсаңыз да тоңазытқышта бір күннен артық сақтамаған дұрыс.
Егер тағам дайындауда тартылған ет немесе жартылай фабрикаттар пайдаланылса, онда мұндай тағамдар жеткілікті термиялық өңдеуден өтуі керек.
Котлеттер немесе ет нандары жақсы пісірілген болуы керек, әйтпесе олар патогендік бактериялар немесе вирустар көбейген инфекция көзі бола алады.
Азық-түлікті сақтау режимін сақтау маңызды: тағамды үстелде 3 сағаттан артық ұстамаңыз, барлық тез бұзылатын өнімдерді тоңазытқышқа салыңыз. Сонымен қатар, өнімдерді белгіленген сақтау мерзімінде тұтыныңыз: тоңба тоңазытқышта небәрі 12 сағат, пісірілген ет - 48 сағатқа дейін.
Егер тез бұзылатын өнімдер дүкендерде орнатылған термометрлері бар тоңазытқыш витриналарында сақталса, сақтау температурасының дұрыстығына көз жеткізген дұрыс. Тоңазытқыштағы барлық пісірілген заттарды жегіңіз келсе де, асқазанды тамақпен шамадан тыс жүктемеу керек. Әсіресе асқазан-ішек жолдарының созылмалы аурулары бар адамдар үшін және диета көрсетілген адамдар үшін бұл мүлдем жағымсыз салдарға айналуы мүмкін.
Тамақтан уланудың алдын алу мақсатында ұсынамыз:
- рұқсат етілмеген сауда орындарында азық-түлік сатып алмаңыз;
- жарамдылық мерзімі өткен өнімдерді тұтынбаңыз;
- жеке гигиена ережелерін сақтаңыз;
- жаңа піскен, тек пісірілген тағамды жеңіз;
- алкогольді асыра пайдаланбаңыз, көбірек су ішіңіз.