Құс еті. Мамандар сапалы өнімді қалай таңдауға болатынын айтты

ҚР ДСМ Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау комитеті құс етінен әзірленетін қауіпсіз және сапалы өнімді қалай таңдауға болатынын айтып берді, деп хабарлайды BAQ.KZ.

Елімізде құс еті жиі дайындалады. Онымен жұмыс істеу ыңғайлы және тез, онда жануарлар ақуызы, минералдар, калий, кальций, фосфор және дәрумендер бар. Тағы бір жағымдысы - майлар аз (сондықтан мұндай ет диеталық болып саналады), бірақ энергетикалық құндылығы жоғары.

Құс етінің ассортименті үлкен, әрине өндіріс процесінде ет әртүрлі өңдеу әдістеріне ұшырайды. Сондықтан егер сіз осындай еттің белсенді тұтынушысы болсаңыз, қауіпсіз және сапалы өнімді таңдауға көмектесетін жайттарды білгеніңіз маңызды.

Құс еті мен осыған ұқсас өнімдердің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар «Құс еті мен оны қайта өңдеу өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» ЕАЭО ТР 051/2021 техникалық регламентінде берілген. Осы регламентке сәйкес жануарлардан алынатын қайта өңделмеген өнім ветеринариялық-санитариялық сараптамадан, қайта өңделген өнім декларациялаудан, ал балалар тағамына арналған құс етінен жасалған өнім мемлекеттік тіркеуден өтуі тиіс.

Мұндай ет еріген кезде бұлшықет тіндері серпімділігін жоғалтады, ал егер өнім ұзақ уақыт сақталса, ол өзінің жағымды дәмі мен хош иісінен айырылады. Бұл процестерді теңестіру үшін құс еті салмағын көбейту үшін кейбір өндіруші құстың бұлшықет тініне тұз ерітіндісін, фосфат ерітіндісін немесе жай суды енгізеді. Осы ретте, техникалық регламенттің талаптарына сәйкес, құс етіндегі ылғал 4%-дан аспауы керек - ерігеннен кейін құс еті тиісінше жеңіл болуы керек. Егер мұндай мұздатылған қаптамада мұз, қар немесе тіпті мұздатылған қан бөліктері болса - өнімдер, ең алдымен, жібіту арқылы қайтадан мұздатуға ұшыраған.

Егер сіз салқындатылған құс етін сатып алғыңыз келсе, оны полимерлі пакеттерге немесе полимерлі науаларға оралуы керек екенін есте ұстағаныңыз жөн. Өнімде жарамдылық мерзімі, сақтау шарттары көрсетілген, өндіруші туралы мәліметтер, тағамдық және энергетикалық құндылығы, сондай-ақ техникалық регламентте көзделген басқа да ақпарат бар затбелгі болуы тиіс, - делінген бақылау комитеті таратқан ақпаратта.

Өнімнің таңбалануына келетін болсақ, мұнда, әдетте суды қосудың кез-келген әдісінде (мұз, тұзды ерітінді, ерітінді және т.б.) пайдалану туралы ақпарат, оларға кіретін компоненттерді белгілеу арқылы көрсетіледі. Таңбалауда микроорганизмдердің бастапқы дақылдарының құрамы, ферменттік препараттар (егер олар өндірісте қолданылса), тағамдық қоспалар мен хош иістендіргіштерді пайдалану туралы мәліметтер міндетті түрде көрсетіледі.

Бөлісу:
Қысқа да нұсқа. Жазылыңыз telegram - ға

Фото: BAQ.KZ - архив
Өзгелердің жаңалығы