Интернеттен тағамға тапсырыс бергенде нені ескеру керек?

Астана қаласының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті интернет арқылы тағамға тапсырыс бергенде нені назарға алу керектігін ескертті, деп хабарлайды BAQ.KZ тілшісі.

Тапсырыс бермес бұрын сайттан ақпаратты табыңыз. Фирмалық атауы, орналасқан жері (тамақ дайындалатын стационарлық объектінің мекен-жайы) және жұмыс режимі. Ұсынылатын қоғамдық тамақтандыру өнімдері туралы ақпарат бірдей маңызды, ол да сайтта орналастырылуы тиіс. Чекті (сатушының мекенжайымен) электрондық поштаға немесе телефонға алғаныңызды нақтылау үшін төлемді жеке тұлғаларға аудармаңыз. Тағамның атауы, жарамдылық мерзімі және қаптамадағы құрамы көрсетілгеніне назар аударыңыз. Сондай-ақ өнімнің салмағы (көлемі) мен оның тағамдық құндылығына назар аударған жөн. Өнімде дайындалған күні мен сағаты, жарамдылық мерзімі және сақтау шарттары көрсетілуі тиіс; тамақ өнімдерін дайындаушының атауы және орналасқан жері немесе тамақ өнімдерін дайындаушы дара кәсіпкердің тегі, аты, әкесінің аты және орналасқан жері; Тапсырыс берушіге дайындау бойынша ұсынымдар көрсетілуі тиіс, - деп атап өтті Астана қаласы санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары Айгүл Шағалтаева.

Сонымен қатар маман интернет арқылы ресімделген тамақ өнімдерін тұтынар алдында қаптаманың тұтастығын және өнімнің көрінетін бүлінуінің жоқтығын тексеру қажет деп отыр.

Тамақтанар алдында қолыңызды жуыңыз! Азық-түлік өнімдерін жарамдылық мерзімін ескере отырып сақтаңыз, мерзімі өткен заттарды тастаңыз. «Күмәнді» сайттар арқылы кездейсоқ адамдардан үйде дайындалған өнімдерді, кремді-кондитерлік өнімдерді сатып алмаңыз. Азық-түлікті дұрыс дайындамау немесе тамақты дұрыс сақтамау арқылы берілетін 200-ден астам ауруды тудыруы мүмкін. Кез келген тамақтан уланудың тікелей себептері – санитарлық нормаларды сақтамау немесе құрамында патогендер мен улы заттар бар тағамдарды жеу, - дейді ол.

Белгілісі – бұл аурулар топтық алау түрінде, сондай-ақ жеке жағдайларда пайда болуы мүмкін. Тамақтан улану кенеттен басталуымен, қысқа ағымымен сипатталады. Уланудың пайда болуы көбінесе зиянды принциптері бар бір тағамдық өнімді тұтынумен байланысты.

Улану белгілері болған кезде алдымен асқазанды шайған жөн. Сондай-ақ дереу дәрігерге медициналық көмекке жүгіну керек.

Бөлісу:
Қысқа да нұсқа. Жазылыңыз telegram - ға

Фото: Арман Мухатов - архив
Өзгелердің жаңалығы