Артефактілер ежелгі аспазшылардың құпияларын ашуға көмектеседі
Нұр-Сұлтан, BAQ.KZ. Қола және ерте темір дәуіріндегі диеталар қандай болды. Мұны ғалымдар ежелгі керамикадағы тамақ қалдықтарының изотоптарын зерттеу арқылы анықтайды.
Зерттеу нәтижелері "Қазақстанның қола және ерте темір ғасырларындағы керамика липидтерінің қалдықтарын талдаудың алдын ала нәтижелері" семинарында ұсынылды. Онлайн-режимде шараны ұлттық мәдени құндылықтарды зерттеу институты (Нара, Жапония) және Қазақстан Республикасының Ұлттық мұражайы ұйымдастырды.Семинарға қатысушы, Академик Е. А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті Сарыарқа археологиялық институтының ғылыми қызметкері Эмма Усманова іс-шара туралы айтып берді.
- Жапон институтының жетекші зерттеушісі, доктор Shinya Shoda қазақстандық Саба, Тақсай-1 және Новоильиновское-2 ескерткіштерінен керамикадағы органикалық тамақ қалдықтарын зерттеу нәтижелерін жариялады. Сондай-ақ қазақстандық археологтар Ақан Оңғарұлы (Нұр-Сұлтан), Яна Лұқпанова (Орал) сөз сөйледі.
Қола және ерте темір дәуірінде біздің дала тұрғындары: андроновтықтар, сақтар, сарматтар немен тамақтанғанын білдік. Диеталар әртүрлі болған - сүттен тарыға дейін. Қола дәуірінің аспазшылары бұл танымал дәнді дақыл - тары жайлы білмеген. Қоректік диетада тары көшпелілерде пайда болады. Олар сүтпен қоректенген, жануарлардың майлары ежелгі ыдыс-аяқтың қабырғаларында қалған күйдірілген тағамның құрамынан табылды. Олар сондай-ақ балық, шөпті өсімдіктер жеген, - деді ол.
Болашақта ежелгі адамдардың диетасы туралы көп нәрсе білуге болады. Құпиялар ежелгі керамика фрагменттерінің қабырғаларында сақталған тамақ қалдықтарының изотоптарын талдауға көмектеседі.
Қарағанды облысы әкімдігі баспасөз қызметінің мәліметінше, семинардың тыңдаушылары Жапония, Литва, Нұр-Сұлтан, Қостанайдан әріптестер болды.
Эмма Усманова Лисаков округінің (Қостанай облысы, Новоильинов-2 кешені) қола дәуірінің ескерткіштерін археологиялық зерттеу нәтижелерінің тұсаукесерін ұсына отырып, баяндама жасады.